Над 600 кв. км са под вода след срутването на

...
 Над 600 кв. км са под вода след срутването на
Коментари Харесай

Кремъл: Киев обстрелва спасители в наводнените райони

 
Над 600 кв. км са под вода след сриването на язовирната стена
 

Москва заяви за пет жертви на бедствието

Русия упрекна Украйна, че обстрелва съветски спасители в наводнените региони след сриването на язовирната стена на “Нова Каховка ”, съобщи Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че съветските спасители “са принудени да работят в условия на продължаващи обстрели от Украйна, което съществено затруднява работата им ”.

Подобно обвиняване, само че към Русия, пристигна от украинска страна. Губернаторът на Херсонска област Олександър Прокудин съобщи, че съветските сили обстрелват Херсон и близките региони. А ден по-рано украински представители упрекнаха съветските сили, че са обстрелвали спасители в региона на следения от Киев десен бряг на река Днепър (Москва управлява левия є бряг).

Над 600 квадратни километра в Херсонска област в южната част на Украйна са наводнени след изливането на води от язовир “Нова Каховка ”, уточни Прокудин. И добави, че 32% от тези наводнения са на десния бряг, а 68% - на левия.

Според информация на украинската Служба по изключителните обстановки от наводнените територии са евакуирани 1995 души, от които 103 са деца. От избавяне са имали потребност 334 души, в това число 15 деца. “По предварителни данни общо са залети 20 обитаеми места и 2629 жилища на десния бряг на Днепър ”, се показва още в известието.

Херсон се намира на брега на Днепър, на към 60 км от Каховската Водноелектрическа централа. Москва и Киев се упрекват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което докара до наводненията.

Междувременно назначеният от Москва кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев заяви през днешния ден, че петима от седемте поданици, оповестени за изчезнали след бедствието, са починали. Останалите двама са открити и се поставят старания за евакуирането им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР